SerdaR GÜLER
Öğretmen, Yazılım Uzmanı, WebTasarım, Hosting Domain Hizmetleri
Dava açmadan İsim ve soyad değişiklini dilekçe ile Nüfus Müdürlüğüne başvurarak yapabilirsiniz. Ancak bu durum için aşağıda sıralayacağımız şartları taşımanız gereklidir.
İsim ve soy ismin dilekçe ile değiştirilmesine dair yasal düzenleme “7039 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair” Kanun ile düzenlenmiştir. Söz konusu bu kanun 19/10/2017 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Bu kanunda yer alan geçici 8. Madde ile bazı özel durumlarda ve geçici bir süre için adı ve soyad değişiklikleri mahkeme yoluna gidilmeden Nüfus Müdürlüklerine dilekçe ile başvurularak yapılabilecektir denilmektedir.
Bu konuya dair esaslar 7039 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanunun geçici 8. Maddesinde açıklanmıştır. Alt başlıklarda detayları ile anlatacağımız şartları taşıması halinde herkes dilekçe ile ad ve soyad değişikliği yapabilir.
Yukarıda kısaca belirttiğimiz (alt başlıklarda ayrıntılı anlatılacaktır) şartları taşıyanlar dava yoluna gitmeden dilekçe ile Nüfus Müdürlüğüne başvurması halinde talebi il yada ilçenin idare kurulunda değerlendirilir. Ayrıca 2 yıl gibi kısıtlayıcı bir süre vardır (alt başlıkta açıklanmıştır).
Dilekçe İle İsim Değiştirilmesine Dair Geçici 8. Madde :
“Kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir.”
Not: İsim soy isim değişikliğine dair talepler Soyadı Kanunun 3. Maddesi ile birlikte değerlendirilerek yapılmaktadır. Bu maddede rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz denilmektedir.
İsim yada soy ismin mahkeme yoluna gidilmeden değiştirilmesine dair esaslar 7039 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanunun geçici 8. Maddesinde açıklanmış olmakla birlikte Soyadı Kanunun 3. Maddesi ile birlikte değerlendirilir.
1- İki Yıl İçinde Dilekçe İle Başvuru Yapılması
2- İsim veya Soyisimde İmla Hatası veya Yazım Yanlışı Bulunanlar Değiştirebilir
4- İsmin veya Soyadın İğrenç veya Gülünç Olması:
Bu şekilde yapılacak olan başvurular kurul tarafından değerlendirilir. Kurul toplumsal değerleri dikkate alarak objektif kriterlere göre karar alır.
Ancak bu şekilde yapılacak olan başvurularda;
Soyadını değiştirmek isteyenlerin başvuruları kabul edilmez. Bu kişilerin başvuruları ancak mahkeme ile karara bağlanır.
Bu yazıda bahsedildiği şekilde ismini yada soyismini değiştirmek isteyenler, ikametlerinin olduğu yerde ki Nüfus Müdürlüğüne başvurmalıdır.
Başvurunuz yapıldıktan sonra ilde iseniz il kurulunda, ilçede başvuru yaptıysanız ilçe kurulunda değerlendirilerek sonuca bağlanacaktır.
Dilekçe ile isim ve soyadın değiştirilmesinin sadece yukarıda belirtilen şartlarda ve 19/10/2019 tarihine kadar başvuru yapılması gerekir. Bu şartlar dışında ismini değiştirmek isteyenlerin mahkemeye başvurması gereklidir.
Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için “İsim Değişikliği Davası Nasıl Açılır? Bütün Detaylar…”
İsim Değişikliği Nasıl Yapılır, İsim ve Soyadı Değişikliği Davası Nasıl Açılır? | SerdaR GÜLER
[…] Dilekçe İle İsim Değiştirme İşlemleri Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.. […]